Gepost op

3D Touch: Wat houdt het in?

Apple 3D Touch

Misschien heb je er al reclames over gezien van Apple. De nieuwe toevoeging aan smartphones genaamd 3D Touch. Op de iPhone 6S en 6S Plus verscheen voor het eerst de 3D Touch techniek. Met de nieuwe techniek is het mogelijk om je smartphone op een nieuwe manier te besturen dankzij een drukgevoelig scherm. Zo kun je sneller navigeren door menu’s en dergelijke. Meerdere bloggers praten al over een revolutionare verandering voor smartphones. 3D Touch is een nieuwe manier om je iPhone te bedienen en is een aanvulling op de bekende multitouch-bewegingen. 3D Touch staat voor drie verschillende drukniveaus: quick actions, Peek en Pop. Quick actions kun je vergelijken met een klik van de rechtermuis op je desktop. Peek en Pop maken onderscheid tussen een harde en zachte drukbeweging op het scherm en de daaraan gekoppelde actie. Hiermee opent zich een menu met verschillende opties, zoals te zien op de afbeelding hieronder.

3D Touch ximg_56084c7a80f65.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.JgNH349s4d

 

Quick actions

Met Quick actions kun je wat de naam al zegt: snelle handelingen uitvoeren. Met de functie zijn net weer iets minder handelingen vereist om een actie uit te voeren en kost de besturing van je iPhone dus minder tijd. Druk je in het startscherm op een app-icoontje waarvan de ontwikkelaars 3D Touch-ondersteuning hebben toegevoegd, dan ontvouwt zich een snelmenu met maximaal vier opties.

Zo krijg je als je op de Camera drukt verschillende opties te zien voor het maken van een video, selfie of foto. Ook is er een extra optie voor de videocamera toegevoegd, je kunt hier namelijk ook voor de slowmotion-modus kiezen. Voorheen moest je de app openen om gebruik te maken van deze functies. Nu kan dit dus gewoon vanuit het startscherm.

Conclusie

De Huawei Mate S beschikt over een soortgelijke technologie genaamd Force Touch. Deze is echter kwalitatief slechter dan de 3D Touch van de iPhone. Het betekent wel dat Huawei geintereseerd is in deze techniek en kijkt naar de mogelijkheden. Mogelijk zien we in de toekomst meer toestellen die beschikken over een drukgevoelig scherm. Nu rest nog de vraag: is het echt revolutionair? Momenteel nog niet. Het is voornamelijk een verbeterd gebruikersgemak en makkelijkere navigatie door de menu’s heen. Dit is zeker niet revolutionair te noemen. Het lijkt er wel op dat alle grote merken er gebruik van gaan maken. Hopelijk zal er in de toekomst een manier worden uitgevonden om het drukgevoelig scherm optimaal te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *