Gepost op

Aanbieding van week 31 (Huawei concurrenten)

Competitie van Huawei

Zoals iedereen wel weet, is Huawei niet de enige smartphonefabrikant in de wereld. Sinds het ontstaan van de eerste smartphone in 1996 is er een strijd ontstaan voor het grootste telefoon merk in de wereld. Iedereen kent wel het voorbeeld van Nokia. In 2009 was Nokia het bedrijf met het grootste wereldwijde marktaandeel in smartphone verkopen. In de jaren na 2009 is Nokia compleet verdwenen en weggeconcurreerd door voornamelijk Apple en Samsung. Momenteel staat Samsung bovenaan de top, Apple daalt in marktaandeel en Huawei groeit constant. Dit is ook mooi te zien in de tabel hieronder.

marktaandeel

De smartphones van Huawei zijn qua specificaties nog niet op hetzelfde niveau als Samsung en Apple. De Huawei P9 komt in de buurt van de Samsung Galaxy S7 en iPhone 6s, maar is nog niet in staat om het gat te dichten. Om de concurrentie te verslaan, moet je er veel van weten. Vandaar dat we de Samsung S7 en de iPhone 6s gaan bekijken en de aanbiedingen die daarbij horen.
Samsung Galaxy S7

Samsung profileert zich meer als luxe merk en dat zie je terug in het uiterlijk van de smartphones. De koersvastheid van de Koreanen is niet heel verrassend, want de Galaxy S6-lijn is erg succesvol gebleken en smartphonefabrikanten hebben wel vaker een vernieuwingscyclus van twee jaar. De S7 is van buiten dan ook bijna een S6 waar wat aan geschaafd is. Hoewel dat al meer is dan Apple pleegt te veranderen aan het uiterlijk, voelt de S7 in eerste instantie aan als een S6 2.0. Het gebrek aan wereldschokkende cosmetische veranderingen betekent echter zeker niet dat Samsung is blijven stilstaan. Van binnen is de S7 aangepakt en daarmee wil Samsung als een van de topspelers op de smartphonemarkt een nieuwe prestatiestandaard neerzetten. Dat doet het onder meer met een eigen chipset, en een lichtsterke en snel scherpstellende camera.

Samsungs topsmartphone van 2016 is in zekere zin een 2.0-versie van de S6, onder meer vanwege het vergelijkbare ontwerp, maar dan wel met een hele hoop verbeteringen en extra’s. Zo is er geschaafd aan het uiterlijk en is de telefoon waterdicht, wat bijzonder is voor een smartphone van glas en aluminium. Verder is het fijn dat je dit jaar het opslaggeheugen weer kunt uitbreiden met een sd-kaart, ook al ondersteunt Samsung de handige adoptable storage-functie van Marshmallow niet. Hij heeft bijna alle luxe functies die je van een high-end smartphone kunt verwachten, van vingerafdrukscanner tot nfc en van hartslagmeter tot optische beeldstabilisatie.

Luxe is één ding, maar zeker in dit prijssegment staat of valt alles met de prestaties. De nieuwe Exynos 8 Octa-chipset scoort zoals verwacht boven de rest van het veld, maar luidt dan ook de nieuwe generatie chips in. Of het de snelste en efficiëntste Android-smartphone is, zullen we pas weten als we telefoons met de nieuwe Snapdragon 820 in handen hebben. Het toestel is wel lekker snel en werkt vloeiend, hoewel dat misschien niet zo verrassend is.

iPhone 6s

Met de iPhone 6s borduurt Apple voort op het succes van de iPhone 6. De behuizing is vrijwel identiek en in eerste instantie lijkt hij daarom niet nieuw. Op veel vlakken, zoals snelheid, camerakwaliteit en stevigheid is hij echter wat beter dan de vorige iPhone. Het grootste verschil is 3D Touch, de techniek die het mogelijk maakt om extra hard op het scherm te drukken voor nieuwe functionaliteit. Dat werkt technisch gezien goed en het is een leuke extra, maar vooralsnog niet meer dan dat.

De iPhone 6s en 6s Plus zijn op bijna alle vlakken net even beter dan de vorige generatie en dat is een goede zaak, hoewel de iPhone 6 en 6 Plus al mooie, snelle en fijne smartphones waren om mee te werken. De nieuwe toestellen zijn sneller, de schermen zijn net iets mooier, de camera vangt iets meer detail en de accu gaat wat langer mee. Toch hadden we tijdens de testperiode niet écht het idee dat we met gloednieuwe toestellen aan het werken waren. Deels komt dat natuurlijk doordat ze er identiek uitzien, maar wat ook meespeelt, is dat de verbeteringen in de praktijk niet zo groot zijn dat ze de gebruikservaring wezenlijk veranderen. Zit je nog met een oudere iPhone, een 5 of 5s, en wil je graag een nieuwe, dan is de stap naar de 6s wel de moeite waard.

Apple heeft overduidelijk twee telefoons neergezet die tot de top van de markt behoren, goede hardware hebben en fijn werken. Wat prijs-kwaliteitverhouding betreft loopt Apple echter achter op de concurrentie. Hoe erg dat is, daarover zullen de meningen sterk uiteenlopen. Getuige de verkooprecords die opnieuw gebroken zijn, is er een grote groep mensen die zich daar niets van aantrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *